Ota yhteyttä

Voiko työympäristö olla avain onneen?

Toimitilamarkkinoilla vuokralaisten viihtyvyys ja hyvinvointi ovat vastuullisuuden seuraava suuri trendi, toteaa Suomen ensimmäinen WELL-pätevöitynyt asiantuntija Robbie McGrath.

WELL™ on ensimmäinen kansainvälinen rakentamisen laatuluokitus, joka keskittyy rakennuksen tuottaman hyvinvoinnin arviointiin. WELL v2 -luokitus perustuu kymmeneen hyvinvointiin vaikuttavan osa-alueen mittaamiseen; esimerkiksi luonnonvaloa, ilmanlaatua, liikkumista, materiaaleja ja akustiikkaa arvioidaan yli sadalla mittarilla. WELL-sertifikaatin myöntää The International WELL Building Institute (IWBI™).

”WELL tarjoaa kokonaisvaltaisen tulokulman työtiloihin. Siinä missä LEED ja BREEAM keskittyvät rakennusten ympäristövaikutuksiin, WELL tuo sidosryhmät yhteen mahdollisimman aikaisessa vaiheessa suunnittelemaan, kuinka rakennus parhaiten hyödyttää käyttäjiä. WELL lisää kohteen vetovoimaa tarjoamalla vuokralaisille hyvinvointia ja tuottavuutta tukevia ratkaisuja. Uskon, että vuokralaisten tyytyväisyyteen ja terveyteen panostaminen on vastuullisuuden seuraava iso trendi,”, sanoo Suomen ensimmäinen WELL Accredited Professional (AP), Senior Adviser Robbie McGrath Newseciltä.

Uskon, että vuokralaisten tyytyväisyyteen ja terveyteen panostaminen on vastuullisuuden seuraava iso trendi

 

Swing House lukeutuu Suomen ensimmäisiin WELL-kiinteistöihin

Seitsemän kerroksen korkuinen, tuoreita yrttejä notkuva viherseinä, stressiä vähentävä ääniympäristö ja elimistön sisäistä vuorokausirytmiä noudatteleva valaistus ovat esimerkkejä vuonna 2021 valmistuvan Swing House -toimistorakennuksen innovatiivisista ratkaisuista. Keilaniemen ja Otaniemen väliin rakentuva Swing House kuuluu kahden toimistorakennuksen ja 2022 valmistuvan hotellin muodostamaan kokonaisuuteen. Rakennuttaja, työeläkeyhtiö Elo, hakee kohteelle WELL v2 Gold -luokitusta, mikä tekee Swing Housesta yhden Suomen ensimmäisistä WELL-sertifioiduista rakennuksista.

”Tällä hetkellä Suomesta löytyy kolme sertifioitua WELL-hanketta, ja ensi vuonna sertifikaatin saa kymmenisen kohdetta lisää. Pohjoismaissa WELL-hankkeita on noin 35 ja maailmanlaajuisesti noin 4 500”, McGrath sanoo.

Jättimäinen viherseinä on rakennuksen keuhkot ja sydän

Swing Housessa suurimman wow-elämyksen tarjoaa massiivinen, keskusportaikkoon kytkeytyvä viherseinä. Sisäilmaa puhdistavien kasvien lisäksi seinällä kasvaa erilaisia yrttejä ravintolan käyttöön. Jokaiseen kerrokseen on suunniteltu yksilöllinen, rauhoittava äänimaisema, joka houkuttelee käyttäjiä portaiden käyttöön.

Swing House on WELL-sertifioitu kiinteistö

Elimistön sisäistä vuorokausirytmiä noudatteleva valaistus muuntuu päivän mittaan kirkkaasta valkoisesta lämpimään keltaiseen ja auttaa säilyttämään vireystason pitkän, pimeän talven ajan. Työmatkapyöräilijöille on erillinen, turvallisen kulun kiinteistöön tarjoava sisäänkäynti sekä huippuluokan suihku- ja pukeutumistilat.

”Swing Housessa WELL-kriteerit on huomioitu suunnittelun alusta saakka, mikä on mahdollistanut myös vaativampien ratkaisujen toteuttamisen: hyvä sisäilman, optimaalisen valaistuksen ja lämpömukavuuden lisäksi kiinteistöön on tuotu luonto käyttäjän lähelle. Yhteys luontoon ja vuorokausirytmiin mukautuva valaistus ovat hyviä esimerkkejä ratkaisuista, jotka edistävät vuokralaisten hyvinvointia”, McGrath sanoo.

WELL on kasvava trendi

Siirtyminen ensimmäisestä WELL v1 -versiosta v2:een vuonna 2018 siivitti sertifikaatin suosion kasvuun kiinteistönomistajien keskuudessa. Entistä joustavammissa suunnittelustandardeissa pakollisten edellytysten lukumäärä on laskenut noin 40:stä 20:een, mikä antaa vapaammat kädet hyvinvointia tukevien ratkaisujen toteuttamiseen.

”Euroopassa WELL-projektien määrä lisääntyi selvästi uuden standardin myötä 2018: puolen vuoden aikana hankkeiden määrä kasvoi 270:sta 1 600:een. WELL on voimakkaasti kasvava trendi”, McGrath toteaa.

Vuosikymmenessä WELL saattaa hyvin olla LEEDin ja BREEAMin veroinen laatuluokitus. Jo nyt se tarjoaa kiinteistönomistajille tuntuvaa kilpailuetua.

”Omistajalle WELL tarjoaa loistokeinon osoittaa, että kiinteistö on suunniteltu käyttäjän hyvinvointia kokonaisvaltaisesti ajatellen. Suurin hyöty odottaa kuitenkin vuokralaisia: he saavat WELL-kiinteistöstä työympäristön, joka edistää terveyttä ja tuottavuutta sekä auttaa heitä menestymään.”